Előadás a tapolcai telephelyen


Rövid bemutatkozás után az inkontinenciáról, majd a sebellátásról hallgattunk érdekes és szakmai szempontból fontos információkat, ismereteket, mondta el Deutsch Márta szociális munkás. Az inkontinencia témakör kapcsán a diagnózisok felállításáról, a pelenkák felíratásának módjairól beszélt az előadó, praktikus tanácsokkal látva el gondozóinkat. Beszélgettünk az inkontinens betegek bőrápolásáról, kitértünk a decubitus felismerésére, kezelésére, a dolgozók megosztották egymással és az előadóval is gyakorlati tapasztalataikat, a felmerülő dilemmákat. Egy rövid demonstrációt is láthattunk a pelenkák használatáról, valamint egy érdekes kísérletet a pelenkák nedvszívó tulajdonságáról.

Ezt követően az előadás rátért a sebellátás témakörére.  Meghatározásra került az „immobil beteg” fogalma, a sebek felosztása, és ide vonatkozóan a krónikus és akkut sebek jellemzőinek ismertetése, a sebgyógyulás szakaszai, az ellátásához kapcsolódó kompetenciák, a nedves sebkezelés. 

Az előadó beszélt a különböző kötszerek szakszerű alkalmazásáról, fajtáiról, tulajdonságairól, valamint az orvosokkal való együttműködésről. Kitért arra is, hogy mit lehet tenni az ellátottak érdekében, mit tehet a gondozónő egy-egy esetben, milyen feladatok merülhetnek fel a sebellátásra vonatkozóan szakmai munka során. Néhány szóban kitértünk a fáslizásra is.

Az előadás közben és végén is sok kérdés került elő, melyekre közösen kerestük a válaszokat.  Csiszár Mónika gyakorlati tanácsokkal is ellátta munkatársainkat. Az előadás jó hangulatban, interaktívan telt, és mindenképpen hasznos volt: egyrészt felfrissítette a már meglévő ismereteket, másrészt új információkkal is szolgált, segítve a hatékony munkavégzést, értékelt Deutsch Márta.

 

 

Galéria: Előadás a tapolcai telephelyen

Top