Projektnyitó rendezvény és családi nap Gyarmaton


A Regionális Szociális Intézményfenntartó Központ (RESZIK) 2017. 06. 24.-én, szombaton 11 órától projektnyitó rendezvényre várta vendégeit Gyarmatra, az Újhegyre. Aznap ünnepélyes külsőségek mellett nyitották meg az „Összetartó közösségünk az erőnk” közösségfejlesztő program (EFOP-1.3.5-16-2016-00439) elnevezésű projektet. 

 

Nyitrai Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára köszöntötte a megjelenteket. Elmondta: rendkívüli öröm, hogy az európai uniós pénzekből olyan projektekre is jut forrás, mint amilyen a gyarmati program, és nem csak olyanokra, amelyek viszonylag távol állnak tőlünk.  A „közösség” szóban sok minden megfogalmazódik, benne van a közösségvállalás és a közös ügyek fontosságának elismerése.  Márpedig ­– folytatta a politikus – a közös ügy mindig egy történet. Egészen biztosan a gyarmati közösségnek is megvan a maga rendkívüli története, amely történet ezúttal uniós forrásokból folytatódik s születhet újjá.  A Regionális Szociális Intézményfenntartó Központ a projektet partnereivel valósítja meg, márpedig a partnerek együtt maguk is közösséget alkotnak.    

Hári Tibor, a Regionális Szociális Intézményfenntartó Központ igazgatója kijelentette: örül annak, hogy köszöntheti a gyarmatiak közösségét munkatársai nevében. A projektet a RESZIK a Baptista Szeretetszolgálat támogatásával valósítja meg, és külön okot ad a megelégedettségre az, hogy további olyan pályázatok kedvező elbírálását is várhatják, amelyek a térséghez kapcsolódnak. Hozzátette, a gazdasági élet vezetői azt tanulták, hogy a legkisebb gazdasági egység a család. De mégsem ez a legfontosabb. Sokkal inkább az, miként válnak a közös gondok és problémák, a közös örömök megosztásának fórumává a helyi közösségek.  Ezeknek a helyi közösségeknek a megerősítését szolgálja a projekt az elkövetkezendő három esztendőben.  Hári Tibor reményét fejezte ki azért, hogy ki-ki erejéhez mérten vállaljon részt a megvalósításban.

Szabados Péter, Gyarmat község polgármestere megnyitójában arról beszélt, mennyire fontos, hogy ne csak az épített örökség, vagy a gasztronómia legyen a közösség összetartásának forrása, hanem a kultúra is. Azt mondta, örül annak, hogy a település közösségei erőt meríthetnek egy uniós forrásból, hiszen jó az, ha vannak kezdeményezések, de ezek megvalósításához anyagi forrásokra is szükség van. A településvezető felidézte: régen az élet szinte minden területén össze kellett fogniuk az embereknek ahhoz, hogy túléljék a megpróbáltatásokat, ezért sok szempontból egységesek voltak, szinte magától ment az összefogás. A világ azóta megváltozott, de közösségekre mégis nagy szükség van. Létrejöttüket, életüket erősíteni kell, Gyarmat így élhetőbb lesz.               

A megnyitó a gyerekek néptáncos, népzenei műsorával folytatódott.

Gyarmaton, a Rákóczi utcában aznap családi napot is rendezett a RESZIK. A programot a jó falatok után Lázár Misi fitness bemutatója nyitotta meg, majd Apacuka gyermekműsorával folytatódott a rendezvény „Koncert hegyen innen, völgyön túl, amit Gyarmatra is elhoz a kisvasút” címmel.  A résztvevőket később a Vati Fiúk Country Klub szórakoztatta, utánuk a Tündérkert Bábszínház következett, az ifjú nótások „Gyermekdalokban tündérkert legenda” címmel énekeltek.   

Egész nap tartottak kézműves foglalkozásokat, de volt futballtorna is tele meglepetésekkel.   

 

 

Galéria: Projektnyitó rendezvény és családi nap Gyarmaton

Top