Intézményeink


Dr. Leel-Őssy Lóránt Tábita Esztergomi Telephely

Elérhetőségi adatok
Irányítószám: 2500
Utca, házszám: Dobozi M. u. 14/A.
Telefonszám: 06-20/263-4704
E-mail: rudi.judit@reszik.hu
Intézményi információk
Vezető neve: Rudiné Balla Judit Komárom-Esztergom megyei szakmai vezető
Ágazati azonositó: S0510674
Bankfiók: UniCredit Bank
Bankszámlaszám: 10918001-00000083-59970001
Adószám: 18657607-2-42
Ellátás információi
Nyújtott szolgáltatások: Házi segítségnyújtás
Engedély szerinti férőhely/ellátott: 470 fő, személyi gondozásban 450 fő
Ellátási terület: Esztergomi, Szentendrei, Pilisvörösvári, Budakeszi járások
Nyújtott szolgáltatások
Házi segítségnyújtás

Áldott karácsonyt kívánunk!

Az idei év is nagyon sok mindent tartogatott számunkra, a megújulás és a tenni akarás jellemzi a leginkább ezt az évet. Az összefogás, az elkötelezettség és a közös munka által elért eredmények elismerésre méltóak, mert a szeretet a gondoskodás visz minket mindig előre az év minden napján. Közösségünk ereje abban rejlik, hogy együtt ünnepeljük a sikereinket, és támogatjuk egymást és embertársainkat a nehézségekben. Mindannyiunk számára fontos megállni, visszatekinteni az év eseményeire, és hálát adni azokért lehetőségekért, amelyeket kaptunk, amelyet ez a videó is összefoglal.

Áldott, békés, szeretetteljes karácsonyi ünnepeket és egészségben, sikerekben gazdag boldog új évet kívánunk!

A Tábita Alapszolgáltatási Központ esztergomi munkatársai

VIDEO ITT!

A Tábita élelmiszergyűjtése Esztergomban

A Tábita esztergomi telephelyén dolgozó munkatársak már negyedik éve gyűjtenek tartós élelmiszert a Tesco áruházban. Az idei évben, 2023. november 17-től 19-ig 35 fő, munkatárs és ellátott egyaránt vállalta, hogy részt vesz a gyűjtésben. Aki az előző években volt már ezen az adománygyűjtő akción, azok idén is velünk tartottak, de szerencsére évről évre bővül a csapat létszáma, aminek mindig nagyon örülünk. Lelkes önkénteseinket örömmel fogadták az üzlet dolgozói és a vásárlók is egyaránt. Pozitív visszajelzéseket is sokat kaptunk a gyűjtés során, ami szintén azt igazolta, hogy jót tenni mindig jó. A szülők a gyermekeikkel közösön adták le a rászorulónak szánt adományokat ezzel is példát mutatva nekik. Nagy biztatás volt számunkra mindig, ahogy a fiatalok és idősek is egyaránt mosolyogva és boldogan adták át felajánlásaikat.

A gyűjtésünk szállóigéjévé is vált a mondat „sok kicsi sokra megy”, és ez így is lett, egy rizs, egy csoki, egy tej apró dolgok az életben, de mérhetetlen boldogság azoknak, akiknek nem adatnak meg ezek a dolgok a mindennapokban. A három nap végeredménye 2202 kg tartós élelmiszer lett, amiért nagy hála és köszönet a sok jóindulatú embernek. Az adományból idősek, pszichiátriai-, szenvedélybetegek részesülnek majd az ünnepek előtt.

 

 

 

Intézmény- és emléktáblaavató ünnepség Esztergomban

A Baptista Szeretetszolgálat intézményi családjához tartozó Regionális Szociális Intézményfenntartó Központ március 10-én, pénteken délelőtt ünnepélyes külsőségek mellett adta át a Dr. Leel-Őssy Lóránt Tábita Esztergomi Telephelyet, majd Esztergom városával együtt felavatta a névadó emléktábláját.

 

Az eseményen Varga László Ottó, a Magyarországi Baptista Egyház főtitkára hangsúlyozta: az intézmény a Baptista Szeretetszolgálat és Esztergom városának összefogásával jött létre, de mások, egyebek mellett a helyi baptista gyülekezet tagjai is nagyon aktívan részt vállaltak a megvalósításból és a tevékenységből. Márpedig ha nagy az összefogás és az egység, az különleges áldás egy intézmény számára, Isten pedig erősíti az ilyen törekvéseket. Szavait imával zárta.

Erős Gábor országgyűlési képviselő avató beszédét személyes emlékekkel kezdte, felidézve, hogy diákkorában gyakran járt az épület közelében, a névadó Dr. Leel-Őssy Lóránt professzorral is találkozott, aki megdorgálta őket, amikor hangoskodtak. Esztergom méltán lehet rá büszke, mert hatalmas tudományos munkát végzett, a kulturális és civil életben egyaránt kiemelkedőt alkotott, mint ahogyan a város büszke lehet a most átadott hiánypótló intézményre is.

Steindl Balázs alpolgármester kijelentette: akik az ünnepségen jelen vannak, mindannyian segítő munkát végeznek. Kik tettekkel, kik szavakkal, mások problémák megoldásával. Ám talán az igazi segítők azok, akik segélymunkásként töretlen hittel dolgoznak Esztergomban, és akiknek az erejéből arra is futotta, hogy új intézményt hozzanak létre, épületet újítsanak fel. Csak az a közösség léphet előre, amelynek tagjai így képesek cselekedni, emelte ki, majd a város nevében megköszönte a szervezet munkatársainak a rászorulók érdekében végzett tevékenységét.

Dr. Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke háláját fejezte ki a város és a megye képviselői felé azért, hogy lehetővé tették a közös munkát, bízva abban, hogy ez a kiváló partnerség a jövőben is folytatódik. A Baptista Szeretetszolgálat 27 esztendős múltjáról beszélt, arról, hogy az alapító Szenczy Sándor ugyanúgy az igazságot kereste, miközben megvalósította álmát, a segélyszervezetet, mint a felavatott intézmény névadója, Leel-Őssy Lóránt professzor. Leszögezte, hogy ilyen eltökéltséggel és szakmai alázattal szeretnék folytatni a munkát az ezeréves városban és a környező településeken.

Az ünnepségen mások mellett jelen volt Hári Tibor, a RESZIK ügyvezető igazgatója és Dr. Heidl Beáta intézményvezető is.  

A Dr. Leel-Őssy Lóránt Tábita Esztergomi Telephely nyolcvan munkatársa mintegy ötszáz rászorulóról gondoskodik, a tevékenység két új alapszolgáltatással – pszichiátriai és szenvedélybetegek nappali ellátásával – egészült ki. Az épületben az eddig meglévő szolgáltatások is helyet kaptak: ilyen a házi segítségnyújtás mellett a szociális étkeztetés, az élelmiszermentő program és a megelőző-felvilágosító kezelés.

Prof. Dr. Leel-Őssy Lóránt az esztergomi kórház ideg-és elmeosztályának volt a főorvosa, aki gyógyító és tudományos munkája mellett igazságügyi ideg-elmeorvos szakértői tevékenységet is folytatott, két egyetem tanított. A nevéhez fűződik egyebek mellett az esztergomi kórház ideg-és elmeosztályának megszervezése, nem csak a helyi, hanem a megyei korszerű ideg-elmeellátás kialakítása, mint megyei szakfőorvos, megyei neurológiai-pszichiátriai szakfelügyelő főorvos. Minden jelentősebb hazai és külföldi kongresszuson részt vett előadásaival. A város díszpolgárának választották, gyógyító tevékenységéért, valamint nemzetközi szintű tudományos és orvostörténeti munkássága elismeréseként számos díj mellett több kitüntetésben részesült. A professzor a felújított és pénteken felavatott épületben élt családjával és munkálkodott 1968-tól egészen 2008-ban bekövetkezett haláláig. 

Fotók: Ujlaki Eszter

 

Segítőkészség és számtalan szeretetteljes pillanat

A Baptista Szeretetszolgálat OSZSK esztergomi telephelyének munkatársai rendkívül sikeres adománygyűjtő akción vannak túl.

„Tegyél te is azért, hogy a nélkülözők is terített asztal mellett ünnepelhessék a Karácsonyt!” Ezzel a mottóval hirdette meg a Magyar Élelmiszerbank Egyesület az idei karácsonyi adománygyűjtő akciót.

A Baptista Szeretetszolgálat OSZSK Tábita Alapszolgáltatási Központ esztergomi telephelyének tizennégy munkatársa önkéntes munkában az Esztergomi ALDI áruházban gyűjtötte a tartós élelmiszert az elmúlt hétvégén, péntek délutántól vasárnap estig. A jólelkű adományozók segítségével a lelkes csapat 1533 kilogramm élelmiszert gyűjtött össze. A csomagok a helyi és környékbeli településeken élő rászorulóknak teszik majd örömtelibbé a karácsonyt.

– Nagyon büszke vagyok a csapatra. A kollégák egyöntetűen életre szóló élményként élték meg az adománygyűjtés során tapasztalt emberi segítőkészséget és a számtalan szeretetteljes pillanatot – mondta Rudiné Balla Judit telephelyvezető, az akció koordinátora.

 

 

Élelmiszeradományok a rászorultaknak 

A Baptista Szeretetszolgálat intézményi családjához tartozó egyik telephely ismét csatlakozott a Magyar Élelmiszerbank Egyesület azon törekvéséhez, amely arra irányul, hogy a felhalmozott élelmiszerfelesleget az arra rászorulók kapják meg.

A Regionális Szociális Intézményfenntartó Központ (RESZIK) Tábita Alapszolgáltatási Központjának esztergomi telephelye és a szentendrei Aldi áruház még az elmúlt év decemberében kötött szerződést, a tevékenység pedig már tavaly elkezdődött. A telephelyvezető a 320 ellátott közül minden nap a ténylegesen rászorultaknak osztja ki a naponta 30-40 kilogrammnyi zöldséget, gyümölcsöt és pékárut, ez napi 6-8 családot jelent. „A jó cselekvésében pedig ne fáradjunk el, mert a maga idejében aratunk majd, ha meg nem lankadunk. Ezért tehát, míg időnk van, tegyünk jót mindenkivel. Gal.6 9-10” Az ellátottak hálásan fogadták az adományokat és megköszönték dolgozóink munkáját, a lehetőséget, amivel élhettek a két szervezet együttműködésének köszönhetően. A program folytatódik.

 

Kirándulás a Szociális Munka Napja alkalmából

 

Esztergom - A Regionális Szociális Intézményfenntartó Központ Tábita Alapszolgáltatási Központjának esztergomi telephelyén is megünnepelték a Szociális Munka Napját. Dr. Heidl Beáta intézményvezető egy oklevéllel és egy szeretetvendégséggel köszönte meg a kollégák munkáját.

Rudiné Balla Judit telephelyvezető is megköszönte az elhivatottságot, az áldozatvállalást, amit munkatársai minden nap elvégeznek a nehéz sorsú emberek között. A dorogi önkormányzat ismét biztosított a Szociális Munka Napja alkalmából egy kirándulást a nehéz munka elismeréseként. Az idei úti cél Sopron és Kőszeg városai voltak, az utazáson 20 fővel vettek részt.

 

Nyílt nap és fotókiállítás

A Baptista Szeretetszolgálat intézményi családjához tartozó Regionális Szociális Intézményfenntartó Központ márciusban ünnepélyes külsőségek mellett adta át a Dr. Leel-Őssy Lóránt Tábita Esztergomi Telephelyet, majd Esztergom városával együtt felavattuk a névadó emléktábláját. Április elején a pszichiátriai és szenvedélybetegek nappali intézménye nyílt napra, egy kis ismerkedésre várta a helyi közösség tagjait. Megnyitottuk a Lépcső Galériát, a kiállítás azóta is látható az intézményben: Lovas Árpád esztergomi alkotó amerikai nincstelenekről készítette megrázó erejű szociofotóit. A tárlat megnyitójáról a megyei napilap is beszámolt. Az intézményben május 27-én – akkor már közös főzéssel, más programokkal – ismét lesz nyílt nap.

Letölthető fájlok
pdf, 328.44 KB Megállapodás - HSG 2021. Letöltés
pdf, 14.37 MB RESZIK térítési díj szabályzat 2021. 04. 01 Letöltés
pdf, 1.32 MB Tábíta térítési díj 2021. 04. 01. HSG Letöltés
pdf, 17.14 MB Tábita szakmai program 2021. 07. 01. Letöltés
pdf, 9.25 MB Tábita SZMSZ 2021. 07. 01. Letöltés
doc, 102.50 KB Alapító okirat 2023. 02. 14. Letöltés
Top